niedziela, 08 stycznia 2012
Lodowa sałatka

 

Szczerze powiem, że jej nazwy nie znałam ... dlatego nazwałam ją po swojemu :) Lodowa bo w zasadzie najwięcej w niej tej właśnie sałaty:)

Od początku przypadła mi do gustu:) Wszystkie zawarte w niej składniki uwielbiam!! Powiem więcej! Jestem fanką szczególnie łuskanego słonecznika i sera pleśniowego:)

Żeby nie przedłużać  oto jej składniki i piekielnie proste przygotowanie:)

 

Składniki :

 

  • sałata lodowa
  • łuskany słonecznik
  • orzechy włoskie
  • ser pleśniowy typu lazur
  • ser pleśniowy
  • można dodać trochę rodzynek jeśli ktoś woli nutkę słodkiego
  • dressing - oliwa, wyciśniety ząbek czosnku, tymianek, oregano, pietruszka, sól, pieprz. Z dressingiem to jest tak, że można przygotować taki jak się lubi:) Np moja mam nie lubi czosnku więc z niego rezygnuje:)

 

Przygotowanie:

 

Sałatę pokroić, sery pokroić w kosteczkę... wrzucić do salaterki ... dodać peski słonecznika i łuskanego orzecha i wszystko zalać przygotowanym wcześniej dressingiem:) Wsio:)

 

SAŁATKA LODOWA



niedziela, 18 grudnia 2011
Tarta jabłkowa.

 

Dlaczego ją uwielbiam? .. Bo jest na ciepło .. bo z owocami, które nigdy się nie nudzą ... bo szybko się ją robi ... jedyna wada to taka, że zbyt szybko znika z talerza;)

 

Składniki:

 

  • 20g mąki pszennej
  • 110g zimnego masła
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
  • migdały do posypania

 

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiewam do miski, dodaję kawałki masła, cukier, żółtko,sól. Szybko zagniatam ciasto, formułuję kulę i wkładam na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na cieniutki placek i wykładam nim formę do tarty.Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 170st i piekę około 15 min do uzyskania jasnobrązowego koloru.

 

Jabłka obieram i podsmażam na patelni dodając trochę cukru.

 

tarta

                   

Na wyciągnięta i ostudzoną tartę wykładam zasmażone jabłuszka i posypuję migdałami. Wstawiam jeszcze na chwilę do piekarnika. Po chwili wyjmuję. Każdą porcję przed podaniem wcześniej wkładam do mikrofali i podaję z gałką lodów śmietankowych:) Pycha:)

 

 

                   tarta 1

niedziela, 04 grudnia 2011
Sałatka makaronowo - brokułowa

 

Powinnam ją nazwać makaronowo - warzywna ... ale nazwa pewnie dlatego taka, że przeważa brokuł i makaron ryżowy:)

 

Lubię ją. Szybko 'się robi' i wszystkim smakuje:) W sam raz dla niezapowiedzianych gości:)

 

Składniki:

 

  • makaron ryżowy (ale może być inny malutki np muszelki nr26)
  • kolorowa papryka (żółta, zielona, czerwona)
  • brokuł (ilość wedle uznania. Nie wszyscy przepadają za tym warzywem)
  • 2 pomidory z wyciagniętymi wczesniej ziarnami
  • ogórek (podobnie .. pozbywamy się miękkiego środka)
  • pół cebuli
  • kukurydza z puszki
  • kawałek wędliny pokrojonej w paski
  • starty żółty ser
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

Wszystkie składniki pokroić i wymieszać .. na koniec dodać majonez i doprawić:)

Jeśli wolicie bardziej na słodko można dodać pokrojonego w paseczki ananasa:)

 

salatka

 

piątek, 24 czerwca 2011
Sałatka z makreli.

 

Dawno mnie tu nie było ale poprzeprowadzce zupełnie nie mam czasu na uzupełnianie bloga:/ W ciagu ostatniego pół roku dużo pysznych rzeczy przewinęło się przez nasz stół i mam nadzieje, że w końcu znajdę chwilę co by wrzucić na stronę kilka pysznych inspiracji:)

 

A dzisiaj słatka z makreli, którą zajadamy się od momentu kiedy poczytałam ile to dobrodziejstw ma ta rybka:)

 

Składniki:

 

  • Dwie dorodne makrelki
  • cebula
  • jajko
  • dwa ogórki konserwowe
  • sól i pieprz
  • majonez i łyżka śmietany 18%
  • jak ktoś lubi można dorzucić trochę koperku:)

 

Przygotowanie:

 

Jajo ugotować. Makrelki oczyścić z ości i skóry. Podzielić na małe części. Cebulkę i ogórki pokroić w malutką kostkę.  Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszać. Dodać majonez i śmietanę. Połączyć.

 

 

Tagi: makrela
10:53, ses-ame , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 grudnia 2010
Świąteczny kompot:)

 

Bez zbędnego komentarza:) Wreszcie wyszedł taki jakim się wszyscy zachwycają;)

 

Składniki:

 

  • śliwki suszone 5 5 dag
  • jabłka suszone 5 5 dag
  • gruszki suszone 5 5 dag
  • morele suszone 5 5 dag
  • rodzynki 1 1 łyżka
  • figi suszone 2 2 szt.
  • laska cynamonu 0.5 0.5 szt.
  • goździki 5 5 szt.
  • skórka cytrynowa 1 1 łyżka
  • cukier 2 2 łyżeczka
  • woda 3 3 l

 

 

Przygotowanie:

 

 

Suszone owoce dzień wczesniej umyć i namoczyć na calą noc.

 

Następnego dnia zagotować wode z cynamonem,goździkami i cukrem.

 

Do wrzątku wrzucić namoczone owoce rodzynki i skórkę cytrynową,gotować ok 10 min.Odstawić do wystudzenia.

 

Rozlać do kompotierek.

 

 

 

   

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Ważne! Zgodnie z przepisami z dnia 4 luty 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelikie prawa do zdjęć na tym blogu są własnością autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie jest zabronione!
ZAGLĄDAM ....